zondag 21 november 2010

Fazant, hoe krijg je de peesjes uit de poten?

Vandaag staat in de NRC een verhaal over fazant.
Dat het moeilijk is om een fazant klaar te maken omdat de borsten veel eerder gaar zijn dan de poten. Helemaal waar.
En dat er zoveel pezen in de poten zitten. Ook helemaal waar. Er wordt echter geen oplossing voor het pezenprobleem gegeven.
Dus doe ik dat:

Een fazantenpoot bestaat, van boven naar beneden, uit het dijbeen ( de karbonade), het onderbeentje ( daar zit het probleem van de pezen) en daaronder het geschubte deel van het pootje dat eigenlijk bij de voet hoort.
Overigens is de karbo het beste deel van de hele fazant.

Snijd de karbonade los van het pootje. Breek nu het geschubte deel van het pootje, vlak onder het gewricht. Pak nu het vlezige deel van de poot stevig beet met een keukenpapiertje om wegglijden van de hand te voorkomen. Pak met de andere hand het geschubte deel van het pootje stevig beet, ook weer omwikkeld met een keukenpapiertje. Trek nu de 2 delen van de pootjes uit elkaar. Dit kost best wat kracht, maar het lukt echt. Aan het geschubte deel van het pootje bengelen nu de pezen die je, door het gewricht heen, uit het vlezige deel van het pootje hebt getrokken. Je hebt hiermee 90 % van de pezen verwijderd.

morgen het recept voor fazant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten