dinsdag 23 november 2010

Stoempen

Stoempen is dus zoals we hebben gelezen een fietsterm: hard fietsen met veel doorzettingsvermogen. Stoempen is een ander (Belgisch?) woord voor stampen.

Omdat dit een culinair blog is hanteren wij de andere betekenis van stoempen: Stampen in een pot groenten. We denken hier bijvoorbeeld aan andijviestamp. Maar raapsteeltjesstamp is ook een hele goede.

Hieronder een recept van rauwe andijviestamp. De puree wordt gemaakt met water en daarna op smaak gebracht met een vinaigrette. Een hoogtepunt

Rauwe andijviestamp:

1,5 kg aardappels, zout

een scheut heet water

1 struik andijvie ( 300 – 500 g. )

blokjes rookspek

vinaigrette:

2 eetlepels azijn

1 eetlepel mosterd

uitgeperst teentje knoflook

peper, zout, theelepeltje suiker

1 dl. olie ( olijfolie of arachide-olie )

Schil de aardappels, snij ze in blokken, kook ze net gaar in gezouten water. Giet af pureer door de draaizeef of stamp met een pureestamper. Maak smeuïg met heet water. Hak de struik andijvie fijn en was goed met koud water. Bak de spekjes langzaam uit.

Vinaigrette: Roer alle ingrediënten behalve de olie goed door elkaar in een glazen kommetje met een garde. Roer er dan langzaam, zoals bij mayonaise de olie door. ( MEP )

Laatste handeling: Meng alle ingrediënten met elkaar en serveer meteen.

Hetzelfde recept van hierboven geldt voor raapsteeltjes-stamp en rucola-stamp !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten