Omdat dit een culinair blog is hanteren wij de andere betekenis van stoempen: Stampen in een pot groenten. We denken hier bijvoorbeeld aan andijviestamp. Maar raapsteeltjesstamp is ook een hele goede.
Hieronder een recept van rauwe andijviestamp. De puree wordt gemaakt met water en daarna op smaak gebracht met een vinaigrette. Een hoogtepunt
Rauwe andijviestamp:
1,5 kg aardappels, zout
een scheut heet water
1 struik andijvie ( 300 – 500 g. )
blokjes rookspek
vinaigrette:
2 eetlepels azijn
1 eetlepel mosterd
uitgeperst teentje knoflook
peper, zout, theelepeltje suiker
1 dl. olie ( olijfolie of arachide-olie )
Schil de aardappels, snij ze in blokken, kook ze net gaar in gezouten water. Giet af pureer door de draaizeef of stamp met een pureestamper. Maak smeuïg met heet water. Hak de struik andijvie fijn en was goed met koud water. Bak de spekjes langzaam uit.
Vinaigrette: Roer alle ingrediënten behalve de olie goed door elkaar in een glazen kommetje met een garde. Roer er dan langzaam, zoals bij mayonaise de olie door. ( MEP )
Laatste handeling: Meng alle ingrediënten met elkaar en serveer meteen.
Hetzelfde recept van hierboven geldt voor raapsteeltjes-stamp en rucola-stamp !
Geen opmerkingen:
Een reactie posten