zaterdag 12 maart 2011

Hete bliksem (serveer door en door heet)

600 g. aardappelen in blokken, zout

2 laurierblaadjes

1 kruidnagel

eendenvet of ghee

3 uien, klontje boter

peper, zout

450 g. appels, bijv. jona-gold of elstar

2 eetlepels geraspte kaas

2 eetlepels paneermeel

5 zeer dun gesneden plakjes boter

Kook de in blokken gesneden aardappelen in gezouten water, samen met laurier en kruidnagel met het deksel op de pan in ca. 10 minuten gaar. Giet af en vang het kooknet op. Verwijder laurierblad en kruidnagel.

Schil de uien, snij ze in halve ringen en bak die bruin in eendenvet/ghee. Schil de appels, snij ze in 4-en, verwijder klokhuis, snij de stukken appel in plakjes. Voeg op 1/3 van het bakken van de uien de plakken appel toe. Strooi peper en zout erover. Schud regelmatig om, voeg af en toe wat kooknat van de aardappelen toe als het teveel aanbakt. Een beetje aanbakken mag.

Stamp de aardappelen grof-fijn, voeg gebakken uien en appels toe en roer met een houten lepel de aardappelen, appels en uien om. Maak evt. sappiger met het kooknat.

Vet een ovenschotel in met olie, stort het gerecht erin, strooi er kaas en daarna paneermeel over, verdeel hierover de plakjes boter en zet 20 minuten in een oven van 220°C, tot een mooi krokant korstje op zit.

Serveer dit met bloedworst of varkenskarbonaden of sudderlappen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten