dinsdag 22 februari 2011

Filosoof met tamme eend

Daar is ie dan, het recept (of moet ik zeggen een recept) van FILOSOOF, een ovenschotel. We zitten midden in de ovenschotels: Janssons verleiding uit Zweden, nu filosoof en wat dacht je van hete bliksem en jachtschotel. Ze komen allemaal aan bod in het blog van www.kookstudio.nl

Aan de aardappels heb ik meiknollen toegevoegd, ook wel raapjes genoemd of knolraap. Maakt het frisser.

Daar gaan we: voor 6 personen
1 tamme eend van ca. 1,5 kg.
bouquet (ui, prei, peen, bleekselderij) in stukjes gesneden
bouquet garnit: tijm, laurier, peterselie, foelie, 2 kruidnagels
gekneusde peperkorrels
2 gekneusde teentjes knoflook
schepje grof zeezout
2 glazen witte wijn, water

4 sjalotjes
2,5 dl. ingekookt pocheervocht van de eend

7,5 ons aardappels
2,5 ons meiknollen, ook wel raapjes genoemd
1 eetlepel parmezaanse kaas, 2 eetlepels paneermeel, zeer dunne plakjes boter


Filosoof is een schotel waarin resten vlees (bijv. “draadjesvlees”) worden verwerkt. Als variant gebruiken we vandaag een tamme eend, die wel speciaal voor deze gelegenheid is aangeschaft. (geen kliekje dus)

Neem een ovale pan en leg hierin de eend, schik het bouquet eromheen, b.g., gekneusde peperkorrels, knoflook, zeezout. Giet er 2 glazen witte wijn bij en koud water tot de eend net onder staat.
Zet het deksel op de pan, breng de inhoud aan de kook en laat heel zachtjes een 70 minuten pocheren. Draai het vuur dan uit en laat de eend in het kooknat afkoelen.
Laat 1 liter van het pocheervocht inkoken tot 2,5 dl. Bind dat met beurre manié en laat 1 minuut zacht doorkoken. Haal het vlees van de eend en snij het in stukjes.
Roer er de stukjes eend door de saus en houd dit warm op een laag pitje.

Snipper de sjalotjes en bak ze glazig in een beetje olie.

Schil piepers en rapen en snij ze in blokjes Kook deze apart gaar, giet af stamp ze (bij elkaar gevoegd) fijn met een pureestamper.

Vet een ovenschaal licht in met ( olijf)olie. Stort hierop de eendenragout, verdeel hierover de sjalotjes, bedek dit met de aardappel/meiknolpuree, strooi hierover de eetlepel geraspte parmezaanse kaas ( echt niet meer!) , paneermeel, snij er flinterdun enkele plakjes boter over.
Zet de schaal in de oven van 200° C gedurende 30 minuten.

www.kookstudio.nl www.kookvakantie.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten