zondag 21 oktober 2012

Omelette met paddestoelen

Omelette                                   3 personen        (hoofd137A) 
6 eieren
fijn zeezout, peper
0,5 dl.  crème fraîche of room
klein scheutje witte wijn
1 eetlepel verse kruiden : peterselie, selderijblad, bieslook
_______________________________________________
Omelet
Klop in een kom de eieren los zonder ze schuimig te kloppen. Voeg zout, peper, crème fraîche of room, witte wijn en een halve eetlepel gehakte kruiden toe. (MEP)

Vulling: Paddestoelen:
1 bakje champignons of 250 g. eekhoorntjesbrood
sjalotje
knoflook, peper, zout, peterselie
Boen de paddestoelen schoon, snij in plakjes. Hak knoflook en sjalotjes zeer fijn. Hak ook peterselie fijn. Fruit in de wok in geklaarde boter of eendenvet gehakte sjalotjes en gehakte knoflook tot ze glazig zijn,  (niet bruin laten worden) en haal ze eruit. Doe weer boter of olie in de wok en bak op een hoog vuur plakjes paddestoelen tot ze bruin zijn. Voeg op het laatst de gebakken knoflook en sjalot, peper, zout en gehakte peterselie toe, schep om. Laat afkoelen. (MEP)

Afmaken:
Bak de champignons weer op.
Verhit in een koekenpan met anti-aanbaklaag een klont boter maar laat deze absoluut niet bruin worden! Doe het eimengsel in de pan en verhit op een middelhoog vuur. Schuif met een platte houten spatel de stollende ei-massa steeds van de rand door het midden naar de andere kant van de pan. Temper het vuur en roer niet meer als het ei min of meer vast is. (Er mogen dus geen "kruimels" ontstaan zoals bij scrambled  eggs). Laat nu met het deksel op de pan de onderkant mooi goudbruin worden. Leg dan de vulling op een helft van de omelet, laat hem uit de pan op de schaal glijden en klap hem meteen dubbel over de vulling heen. Bestrijk de bovenkant van de omelet met een pakje boter zodat hij gaat glimmen.

NB Gebruik niet meer dan 6 eieren tegelijk in een koekenpan van 26 cm doorsnede.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten