woensdag 12 januari 2011

Soep van schorseneren en mosselen

SCHORSENEERSOEP ( MET MOSSELEN ) 6 pers.

400 g. schorseneren

1,5 l. volle melk

2 blokjes kippenbouillon uit de natuurwinkel, zonder e-nummers

250 g. crème fraîche

een bouquet garni ( = b.g. = tijm, laurier, peterselie )

een klontje boter

1 prei

kervel

1 kg. mosselen

___________________________________________________________

De Soep…

Schil de schorseneren met een dunschiller, snij ze in stukjes en bewaar die in water met een beetje citroen. Laat in een ruime soeppan een klontje boter smelten. Fruit hierin de stukjes schorseneer. Strooi er peper en zout over. Voeg melk en crème fraîche en bouillonpoeder of -pasta toe en breng dit aan de kook. Voeg het in een preiblad of in een koffiefilter gewikkelde b.g. toe. Laat 20 minuten zachtjes koken, roer af en toe. Was de prei, snij hem in kleine snippers, kook die apart beetgaar in gezouten water.

Haal het bouquet garni uit de soep maak de soep glad met de staafmixer. Breng de soep tegen de kook aan. Breng op smaak met peper en zout. Is de soep toch nog wat korrelig ( de melk wil oh zo graag schiften ) zet er dan vlak voor het serveren nog even de staafmixer in.

Verwarm de soepkommen, leg in elke soepkom een eetlepeltje prei. Giet de soep in de koppen en strooi er gehakte kervel in.

…met mosselen:

Kook de mosselen met toevoeging van een half glas wijn en een blaadje laurier in enkele minuten gaar met het deksel op de pan. Ze zijn gaar als ze open zijn. Haal ze uit de schelp. Voeg het kooknat toe aan de soep. Voeg het laatste mosselnat niet toe want daar zit zand in. Voeg op het laatste moment de mosselen toe en strooi er gehakte kervel in

1 opmerking:

  1. Mmmm, een wel erg lekkere en originele toepassing van deze 'vergeten groente'. Herinner me dat schillen van schorseneren geen pretje is omdat ze zo plakken onder de schil (vandaar ook de bijnaam "keukenmeidenverdriet"). Heb jij daar een trucje voor (of is die plak er inmiddels uitgecultiveerd...)?

    BeantwoordenVerwijderen