maandag 31 januari 2011

Janssons Verleiding (Zweedse aardappelschotel met ansjovis)



Janssons verleiding 6-8 personen
“Janssons verleiding” is een aardappelgerecht genoemd naar een Zweeds acteur die, zo wil het verhaal, elke avond voor hij op de planken stond, dit gerecht ging eten. Eén van de ingrediënten is Zweedse ansjovis, iets totaal anders dan de ansjovissen die wij hier in de winkel hebben. Het is ook geen ansjovis, maar sprot, zacht van smaak en structuur.

1.2 kg aardappelen
400 g uien
300 g ingelegde sprotfilets
1 dl. slagroom
1 dl. melk
zout, peper
broodkruimels
boter

Schil de aardappels en snij ze in plakjes. Pel de uien en snij ze in dunne ringen, bak die zachtjes in boter zonder ze te laten kleuren. Vet een ovenschaal in met boter, leg er een laag aardappelen in, leg daarop de helft van de uien en de helft van de sprot. Leg er daarna weer een laag aardappels, uien en sprot op. Eindig met een laag aardappels. Strijk het oppervlak glad, strooi er peper en zout over. Giet het room-melk over de inhoud van de schotel tot-ie net onder de bovenste laag aardappels te zien is. Leg hier en daar plakjes boter op het oppervlak en strooi er broodkruim of paneermeel over. Zet 1 uur in een oven van 200°C .

Vraag blijft, hoe kom je aan verse sprot die je daarna in het zout of in het zuur legt? Ik denk bij een rokerij.

De sprot uit blik bij Ikea van Abba is niet lekker (de sprot misschien wel, maar ze is ingelegd in een vreemd smakend sausje)




3 opmerkingen:

  1. wat wel heel lekker is van Ikea is de dille/mosterdsaus voor bij de Gravadlax.
    in een beetje warme room ook heel lekker als je haast hebt, bij een moot zalm.
    er reageren wel erg mensen op deze blog, vandaar.....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik gebruikte de matjes haring van Ikea, ook erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik gebruikte de matjes haring van Ikea, ook erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen